Cum sa faci bani in online

Cauta

Google
 

2008-04-23

2008-04-23

Fotocompozitia - introducere

Multi incepatori in fotografie au impresia ca, daca isi cumpara un aparat fotografic mai scump si cu mai multe obiective, este suficient pentru a face fotografii bune si care sa fie apreciate de privitori. Incepatorii in fotografie se intereseaza pe forumui, cauta pe Internet si isi aleg aparatul cu performantele cele mai ridicate. Aleg apoi unu - doua obiective scumpe, de calitate ridicata. Citesc in viteza manualul de utilizare al noii lor camere si trec la fotografiat. Dezamagire! Desigur, capacitatea de a putea regla aparatul in functie de conditiile particulare de fotografie este necesara, dar nu suficienta!

Aparatul fotografic nu vede la fel ca noi. Acesta vede doar o sectiune din realitate, un cadru din lumea inconjuratoare, careia ii reda toate detaliile, anuleaza tridimensionalitatea mediului si culege doar o farama de timp. Noi vedem intreg mediul care ne inconjoara, inconstient selectam doar aspectele care ne intereseaza si ignoram pe majoritatea, observam lumea in trei dimensiuni si percepem evolutia ei in timp.


Fotografiile apreciate sunt cele care atrag atentia privitorilor prin ceea ce comunica acestora. Insusirea unor elemente de design visual permite alegerea modului in care acestea sunt evidentiate in cadru. Cunoasterea modului general in care privitorii reactioneaza la diverse simboluri de design vizual si la modul in care aceste simboluri sunt dispuse si interactioneaza in cadrul fotografic este o cale sigura de a obtine fotografii mai bune. Receptarea mesajelor de catre privitori depinde insa si de educatia vizuala a acestora; de aceea, deseori, aceeasi fotografie primeste critici dintre cele mai variate.


Modul in care sunt alese, plasate in cadru si modul in care acestea interactioneaza poarta numele de compozitie sau, pentru ca aici vorbim de fotografie - fotocompozitie. Fotocompozitia este un set de recomandari care ne ajuta sa selectam doar anumite elemente in cadru, sa le organizam si sa le combinam intre ele, pentru ca aceasta se se coreleze intr-un mod armonios.


Fotocompozitia s-a inspirat din regulile de compozitie utilizate de pictori. Pictorii insa, au totdeauna posibilitatea sa nu picteze un anumit element din cadru, sa introduca altul sau sa modifice rapoartele dintre ele. Fotograful, insa, nu are acest avantaj ; el trebuie sa decida ce elemente intra in cadru, sa vada unghiul de abordare cel mai corect, lumina cea mai favorabila si sa aleaga cea mai buna expunere. Printr-o folosire mestesugita, regulile fotocompozitiei ne ajuta sa recreem scena originiala, adaugandu-i sau accentuind formele, profunzimea, spatiul, miscarea, viata, etc. si realizind fotografii cu impact asupra privitorilor.


Fotocompozitia nu poate fi definita precis. Nu exista legi simple care, urmate, sa asigure un succes garantat. Exista doar unele recomandari care, aplicate cu talent, realizeaza o fotografie placuta.
Cateva dintre aceste principii sunt insirate mai jos :
- centrul de interes,
- plasarea subiectului,
- simplificarea imaginii,
- punctul de vedere asupra subiectului,
- echilibrul,
- linii si forme,
- modele si repetitii,
- volume,
- lumina,
- texturi,
- contrastul,
- primul plan,
- fundalul,
- perspectiva, etc.


Cum deprindem si aplicam aceste principii?
- privind: fotografiile unor fotografi reputati, lucrari de pictura in muzee, albume de arta, filme alte lucrari de arta;
- studiind tehnica fotografica si cartea tehnica a aparatului si a accesoriilor, pentru ca in momentul fotografiei, aspectele tehnice sa nu ne deturneze atentia de la compozitia cadrului;
- practicind, practicind, practicind!


Principiile fotocompozitiei nu sunt obligatorii. Aplicarea lor in mod mecanic nu va imbunatati fotografiile pe care le realizati, din contra, fiind previzibile, le va face plictisitoare. Puteti oricand incalca regulile fotocompozitiei. Dar, pentru a le incalca, trebuie mai intai sa le cunoasteti.

What next?

You can also bookmark this post using your favorite bookmarking service:

Digg this post
Add to Technorati Faves
Add to Google Bookmarks

Niciun comentariu: